Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (2024)

Table of Contents
21.51 uur: Liveblog gesloten 21.00 uur: Stembussen gesloten 20.05 uur: Nog steeds een hogere opkomst 17.55 uur: Norah (18) is nu al stembureaumedewerker 16.30 uur: Meer stemmen dan in 2019, Utrecht hoogste opkomst van grote steden 16.14 uur: Stembureaus niet toegankelijk genoeg 16.08 uur: Dubbele boeking, geen gym voor basisscholieren 15.34 uur: Leesbrillen voor oudere stemmers 15.19 uur: Stemmen in trouwkleding 14.54 uur: Zijn ze op het Europaplein bezig met de verkiezingen? 14.20 uur: Stemmen in klederdracht in Bunschoten-Spakenburg 13.26 uur: Waarom stemmen voor Europa? 13.17 uur: Hendrika gaat ook op 102-jarige leeftijd nog stemmen 12.56 uur: Hogere opkomst in Utrecht dan 5 jaar geleden 11.57 uur: In Amersfoort kun je stemmen op prikkelarm stembureau 11.51 uur: Burgemeester Nieuwegein brengt gezonde snacks langs 11.33 uur: Ook handhavers naar de stembus 11.15 uur: Gaan er meer mensen stemmen dan in 2019? 11.00 uur: Hoe Europa de 3,5 miljoen aardbeien van Jan duurzamer maakt 10.45 uur: Waarom stemmen we eigenlijk op donderdag? 10.34 uur: Stembureaus op stations goed bezocht 10.00 uur: Burgemeester De Vries neemt lekkers mee naar stembureau 09.50 uur: Waar is de ingang? 09.40 uur: Burgemeester Fröhlich stemt in Schoonrewoerd 09.20 uur: Tientallen mensen waren bij het nachtstembureau 08.40 uur: Stembureau Zeist al 50 stemmers 08.30 uur: Flyeren op station Utrecht Centraal 07.30 uur: Stembureaus zijn geopend 06.45 uur: Hier kan je vandaag stemmen 06.30 uur: Goed weer om te stemmen 06.00 uur: Nog geen keuze kunnen maken? 01.00 uur: Gemeenten roepen op om te stemmen 00.00 uur: Eerste stembureau in Utrecht geopend

  6 juni, 06:59 10 minuten leestijd

  Provincie Utrecht - Vandaag is het zover: we kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. In dit liveblog vind je de laatste ontwikkelingen over de verkiezingsdag en allerlei praktische informatie.

  21.51 uur: Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Het laatste nieuws over de verkiezingen vindt u in ons verkiezingsbericht over de opkomst en de uitslag.

  LEES OOK Opkomst hoger dan vorige Europese Verkiezingen, ook in de provincie Utrecht

  21.00 uur: Stembussen gesloten

  Het stemmen voor de Europese Verkiezingen zit erop. Om 21.00 uur gingen de stembussen dicht. De uitslagen volgen pas zondagavond, wanneer alle EU-landen gestemd hebben.

  20.05 uur: Nog steeds een hogere opkomst

  De landelijke opkomst tijdens de Europese Parlementsverkiezingen ligt om 19.45 uur "nog steeds aanzienlijk hoger" dan bij de vorige Europese verkiezingen, dat meldt de NOS na onderzoek van Ipsos I&O. Ruim een uur voordat de stembureaus sluiten is volgens het onderzoeksbureau 37 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus geweest, in 2019 was dit op hetzelfde tijdstip 34 procent.

  Om 20.00 uur ligt het opkomstpercentage in Utrecht op 51,4 procent, dit is hoger dan de totale opkomst bij de vorige verkiezingen toen de eindteller op 50,8 procent uitkwam.

  17.55 uur: Norah (18) is nu al stembureaumedewerker

  Norah Werkhoven is 18 jaar en zes dagen en daarmee misschien wel de jongste stembureaumedewerkster van de provincie. Ze ging vandaag zelf stemmen én meehelpen in het stemlokaal in de Utrechtse Gertrudisschool.

  LEES OOK Norah is net 18 en is nu al stembureaumedewerker: 'het is allemaal goed te doen'

  16.30 uur: Meer stemmen dan in 2019, Utrecht hoogste opkomst van grote steden

  Het opkomstcijfer lijkt een stuk hoger te worden dan bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen in 2019. Toen kwam landelijk uiteindelijk maar 41 procent opdagen. Om 15.45 uur was dat toen slechts 19 procent, nu ligt dat met 23 procent flink wat hoger.

  Wel verschilt het opkomstcijfer sterk per gemeente, blijkt uit een rondgang langs de grote steden. In Utrecht kwam bijna 30 procent stemmen tot nu toe, terwijl dat in Rotterdam maar 18,6 procent is.

  16.14 uur: Stembureaus niet toegankelijk genoeg

  In Utrecht maakt Annelies de Jong van Solgu zich hard voor meer toegankelijke stembureaus. "Maak het gewoon makkelijk", zegt ze. Vorige maand bleek uit onderzoek van de Rekenkamer Utrecht dat slechts 40 procent van de stembureaus toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking. In werkelijkheid ligt dat percentage zelfs nog lager, maar de rekenkamer heeft veel fouten door de vingers gezien. Ook deze verkiezingsdag ziet De Jong nog te veel ontoegankelijke stembureaus.

  16.08 uur: Dubbele boeking, geen gym voor basisscholieren

  Een schoolklas in Leerbroek kwam vandaag van een koude kermis thuis van de gymles. In de gymzaal was namelijk een stemlokaal opgetuigd en dus konden de kinderen er niet terecht. "De meester had een memo gemist", schrijft burgemeester Sjors Fröhlich

  15.34 uur: Leesbrillen voor oudere stemmers

  Bunnik had vijf jaar geleden de hoogste opkomst van de provincie en op dit stembureau in Odijk weten ze wel hoe dat komt. En voor oudere kiezers hebben ze speciaal leesbrillen klaargelegd in de stemhokjes. "Dat is een service van de gemeente."

  15.19 uur: Stemmen in trouwkleding

  Wat doe je als de Europese verkiezingen op dezelfde dag als je bruiloft vallen? Stemmen in je trouwkleding natuurlijk. En dat deden Larissa Beekhuis en Dominique ter Beek dan ook, vlak voordat ze in het gemeentehuis in Bunschoten gingen trouwen.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (3)

  14.54 uur: Zijn ze op het Europaplein bezig met de verkiezingen?

  Er zijn in de provincie Utrecht aardig wat straatnamen die verwijzen naar Europa. Een daarvan is het Europaplein in Leerdam, al lopen daar ook mensen rond die (nog) niet weten wat te stemmen of helemaal niet van plan zijn naar de stembus te gaan.

  14.20 uur: Stemmen in klederdracht in Bunschoten-Spakenburg

  Ook in Bunschoten-Spakenburg wordt vandaag gestemd. In het voormalige vissersdorp stemde deze vrouw in haar traditionele klederdracht in de Adventkerk. De klederdracht wordt nog door een klein aantal vrouwen in het dorp gedragen. Maar de generatie die de kleding draagt sterft langzaam uit. Het aantrekken van de kleding is zeer bewerkelijk en op hoge leeftijd nauwelijks zelfstandig te doen.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (4)

  13.26 uur: Waarom stemmen voor Europa?

  Vandaag mogen we weer naar de stembus, voor de Europese verkiezingen deze keer. Een bureaucratische ver-van-mijn-bedshow voor velen, maar daar is politicoloog Hans Vollaard van de Universiteit Utrecht het niet mee eens. "Europa is verweven met alles wat we doen." Lees er meer over in onderstaand artikel:

  LEES OOK Stemmen voor Europa, wat heb je daar in Utrecht aan?

  13.17 uur: Hendrika gaat ook op 102-jarige leeftijd nog stemmen

  De 102 jaar oude Hendrika den Boesterd van Renswoude ging vanmorgen in Vleuten naar de stembus. Vanaf jonge leeftijd is ze al politiek geïnteresseerd, en ook nu hecht er ze nog veel waarde aan om zelf te komen stemmen. “We hebben moeten vechten voor het vrouwenstemrecht”

  12.56 uur: Hogere opkomst in Utrecht dan 5 jaar geleden

  Tot 12.00 uur is in Utrecht 15,6 procent van de inwoners komen stemmen. Dat is meer dan vijf jaar geleden rond die tijd, toen was dat 12,7 procent. In de andere grote steden ligt de opkomst wat lager, vooral in Rotterdam. Zo'n 10 procent bracht zijn stem daar in de ochtend uit. In Baarn gaat het nog ietsje beter dan in Utrecht, daar kwam tot 13.00 uur 19,7 procent stemmen.

  Op de stembureaus zelf houden ze het aantal stemmers ook bij, bijvoorbeeld op het gemeentehuis in Leerdam. Deze vrijwilliger doet dat door te turven op een papiertje. Rond 11.00 uur had hij 287 stemmen geteld.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (6)

  11.57 uur: In Amersfoort kun je stemmen op prikkelarm stembureau

  Amersfoorters die moeite hebben met prikkels maar wel willen stemmen, kunnen in hun gemeente terecht op een bijzondere plek: een prikkelarm stembureau. De hokjes zijn er groter, er is extra begeleiding en het is er zo stil mogelijk. Het stembureau is bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld autisme, een hersenaandoening, een paniekstoornis, pleinvrees, een burn-out of PTSS.

  11.51 uur: Burgemeester Nieuwegein brengt gezonde snacks langs

  Net als Danny de Vries van Oudewater neemt ook burgemeester Marijke van Beukering wat lekkers voor de stembureauvrijwilligers: bananen. Met de fiets bezoekt ze alle 35 stembureaus in de gemeente. Hoe ze al die bananen op haar fiets meeneemt, is niet bekend.

  11.33 uur: Ook handhavers naar de stembus

  Veel mensen gaan vandaag vlak voor of meteen na hun werkdag stemmen, soms in uniform. Dat geldt ook voor deze handhavers, die vannacht op het nachtstembureau in Utrecht een bolletje rood kleurden.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (7)

  11.15 uur: Gaan er meer mensen stemmen dan in 2019?

  Sommige gemeenten meldden vanochtend al tussentijdse opkomstcijfers. Zo was in Baarn om 10.00 uur 8 procent van de inwoners komen stemmen en liet Utrecht om 11.00 uur weten dat 12,4 procent al gestemd had. Dat is hoger dan in de andere grote steden.

  Bij de vorige verkiezingen viel de uiteindelijke opkomst zowel landelijk als in de provincie Utrecht tegen met respectievelijk 41,9 en 48,5 procent. Wel waren er grote verschillen per gemeente, zoals te zien in onderstaande kaart. Zo ging in Bunnik bijna 60 procent stemmen, in Nieuwegein bleef de opkomst steken op 38,5 procent.

  11.00 uur: Hoe Europa de 3,5 miljoen aardbeien van Jan duurzamer maakt

  Het Europees Parlement een ver-van-je-bedshow? Niet voor Jan en Judith Scholman uit Lopikerkapel. Een speciaal type folie zorgt ervoor dat de aardbeien die zij kweken beter beschermd zijn tegen regen en duurzamer gekweekt worden. Van de vele subsidiestromen die er via Brussel naar Utrecht komen, is dit misschien wel de meest tastbare. Geen formules of onderzoeken, maar een stuk folie. Hij pakt een aardbei beet en zegt: “Dit maakt het wellicht een tikkie duidelijker.”

  LEES OOK Jan kweekt 3,5 miljoen aardbeien, die door Europa duurzamer zijn geworden

  10.45 uur: Waarom stemmen we eigenlijk op donderdag?

  Nederland trapt vandaag, samen met Estland, de Europese Parlementsverkiezingen af. In alle andere landen stemmen ze morgen, zaterdag of zondag. Maar waarom kiest Nederland er als een van de weinige landen voor op donderdag de stembussen al te openen?

  De Kiesraad meldt dat dat komt doordat in de Europese Akte voor de verkiezingen is bepaald dat de verkiezingen moeten plaatsvinden tussen donderdag en zondag. Daardoor kan de stemming niet op woensdag plaatsvinden, wat gebruikelijk is in Nederland. Er is daarom gekozen voor een dag die zo dicht mogelijk bij de woensdag ligt en dat is dus donderdag.

  Zondag viel sowieso al af, aldus de Kiesraad. Dit om de zondagsrust te respecteren, maar ook omdat het misschien moeilijk zou zijn op die dag voldoende mensen te vinden om de stembureaus te bemannen.

  10.34 uur: Stembureaus op stations goed bezocht

  De stembureaus op treinstations worden goed bezocht, laat de NS weten. Tijdens de ochtendspits stonden er op meerdere stations rijen, maar die verdwijnen nu langzaam. "Dat is gebruikelijk als de spits voorbij is", aldus het vervoersbedrijf. In de provincie Utrecht kon je op vier stations stemmen: Amersfoort Centraal, Baarn, Utrecht Centraal en Woerden

  10.00 uur: Burgemeester De Vries neemt lekkers mee naar stembureau

  Burgemeester Danny de Vries van Oudewater roept iedereen te gaan stemmen. Zelf deed hij dat vanmorgen én nam hij wat lekkers voor bij de koffie voor de vrijwilligers in het stemlokaal.

  Ook burgemeester Mark Röell van Baarn en Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug laten weten vanochtend vroeg naar de stembus te zijn geweest.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (9)

  09.50 uur: Waar is de ingang?

  Bij de meeste stembureaus is duidelijk aangegeven waar je moet zijn, maar het gaat ook wel eens mis. Bijvoorbeeld bij dit stemlokaal in de Rivierenwijk in Utrecht. Het ene bordje zegt dat de ingang rechts is, het volgende bord geeft links aan. Voor wie hier daadwerkelijk wil gaan stemmen vandaag: het stemlokaal zit aan de linkerkant.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (10)

  09.40 uur: Burgemeester Fröhlich stemt in Schoonrewoerd

  Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden heeft zijn stem al uitgebracht. Dat deed hij vanochtend op een stemlokaal in Schoonrewoerd. "Vanaf deze plek dank aan alle vrijwilligers die vandaag meehelpen. Geweldig!", schrijft hij op X .

  09.20 uur: Tientallen mensen waren bij het nachtstembureau

  Meer dan vijftig mensen hebben hun stem uitgebracht bij het nachtstembureau in Utrecht, dat voor het eerst daar is. Dit meldt de gemeente. Stemmen op het stadskantoor kon tussen middernacht en 02.00 uur, bijvoorbeeld voor mensen die laat uit hun werk kwamen.

  08.40 uur: Stembureau Zeist al 50 stemmers

  Op het stembureau in de bibliotheek in Zeist zijn tot nu toe zo'n vijftig mensen komen stemmen.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (11)

  08.30 uur: Flyeren op station Utrecht Centraal

  Op station Utrecht Centraal wordt er nog druk geflyerd. Leden van GroenLinks, D66, CDA en Volt delen vanochtend flyers uit om de laatste mensen te overtuigen hun partij te kiezen.

  CDA-raadslid Gerben Horst uit Nieuwegein staat op plek 6 in de lijst voor de Europese verkiezingen. Ook hij is druk met flyers uitdelen vanochtend op het Utrechtse station. "Veel mensen besluiten op het laatste moment dat en wat ze gaan stemmen. Sommige mensen twijfelen heel erg, sommige kiezers zweven nog. Voor onze partij is het dan nog van belang om mensen nog te overtuigen", zei Horst vanochtend op Radio M Utrecht.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (12)

  07.30 uur: Stembureaus zijn geopend

  De stembureaus zijn vanaf dit moment geopend. Tot 21.00 uur kan je op de meeste plekken je stem voor de Europese verkiezingen uitbrengen. Op het stembureau in concertzaal De Partner in Nieuwegein staan de eerste mensen al klaar om te stemmen.

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (13)

  06.45 uur: Hier kan je vandaag stemmen

  In de provincie Utrecht kun je op 729 plekken je stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen. In het hele land gaan er minder stembureaus open dan in november, toen de Tweede Kamerverkiezingen georganiseerd werden. Op onderstaande kaart zie je waar je kunt stemmen. De meeste stembureaus zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.

  LEES OOK Meer dan zevenhonderd stembureaus in de provincie Utrecht, hier kan je terecht

  06.30 uur: Goed weer om te stemmen

  Het wordt vandaag prima weer om te stemmen. Het lijkt droog te blijven, zei weervrouw Margot Ribberink vanochtend op Radio M Utrecht. De wind komt vandaag uit het westen en zorgt voor een frisse wind. Vanaf de middag verdwijnen de meeste wolken en komt de zon meer te voorschijn. Het wordt zo'n 17 graden.

  06.00 uur: Nog geen keuze kunnen maken?

  Weet je nog niet op welke partij je vandaag gaat stemmen? Doe hier het Kieskompas.

  LEES OOK Vanaf nu is het Kieskompas voor de Europese verkiezingen in te vullen

  01.00 uur: Gemeenten roepen op om te stemmen

  Verschillende gemeenten roepen inwoners op om te stemmen. Zo schreef burgemeester Ap Reinders van de gemeente Stichtse Vecht gisteravond op X (voorheen Twitter) dat inwoners hun stem mogen gebruiken. Ook de gemeenten De Ronde Venen, Baarn en Utrecht plaatsten oproepen op social media.

  00.00 uur: Eerste stembureau in Utrecht geopend

  Utrechters konden vannacht al stemmen. Om 00.00 uur werd het eerste stembureau van Utrecht op het Stadskantoor geopend. Tot 02.00 uur konden de eerste mensen stemmen, om 07.30 uur gaan de stembureaus allemaal open. Het is voor het eerst dat de gemeente een nachtstembureau heeft. Deze vrouw stemde als eerste:

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (16)

  Stembussen gesloten, veel mensen brachten hun stem uit - Hier vind je al het verkiezingsnieuws (2024)
  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Clemencia Bogisich Ret

  Last Updated:

  Views: 5554

  Rating: 5 / 5 (60 voted)

  Reviews: 91% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Clemencia Bogisich Ret

  Birthday: 2001-07-17

  Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

  Phone: +5934435460663

  Job: Central Hospitality Director

  Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

  Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.